El bosc de Volpelleres

Història i evolució del Bosc de Volpelleres i el seu entorn.

Imatge aèria del bosc de Volpelleres l’any 1945

El bosc de Volpelleres creix en un discret meandre de la riera de Volpelleres, que recull l’aigua de diferents torrents provinents majoritàriament del turó de can camps a uns dos quilòmetres i mig.
La primera imatge aèria que podem trobar a través de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya data de 1945. En aquesta imatge, on encara no apareix l’autopista AP7, es pot veure clarament el recorregut dels diferents torrents, creuats per les vies del ferrocarril. Aquests torrents alimenten l’actual riera de Volpelleres que arriba a tocar del monestir, passant pel que ara es coneix com el parc de can Vernet.

A la imatge es pot observar que immensa majoria de les terres del voltant, inclosa gran part del que actualment es considera el bosc de Volpelleres, són terres de conreu. Només el torrent se salva de l’explotació agrària a causa de la seva orografia.

Imatge aèria del bosc de Volpelleres l’any 1956

La següent foto que trobem disponible a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya data de 1956, onze anys més tard. En aquesta dècada, els canvis són inapreciables, tant pel bosc en si com per l’entorn en general.

Imatge aèria del bosc de Volpelleres l’any 1986

El següent salt és més gran, saltem trenta anys, fins a l’any 1986, i ja podem veure tot un seguit d’infraestructures que afecten directament l’actual Bosc de Volpelleres:

  • L’autopista AP7 que passa pel nord de l’actual Bosc de Volpelleres, creuant el torrent justa abans que la zona boscosa augmenti.
  • Pel sud, apareix l’actual via de la Renfe. Una infraestructura de mercaderies que l’any 2005 va inaugurar el servei de transport per a persones.
  • A l’est del bosc apareixen dues noves infraestructures: L’actual Centre d’Alt Rendiment i l’Escola Pins del Vallès.

Amb aquestes infraestructures, el bosc queda delimitat de nord a sud per la via de tren i l’AP7 i d’est a oest per la via dels Ferrocarrils, el Centre d’alt rendiment i l’escola Pins del Vallès.

Fins al 2000 no hi ha canvis substancials al bosc, que a poc a poc va expandint-se cap a les antigues zones dedicades a conreu i que des dels anys 80 han quedat en desús.

Imatge aèria del bosc de Volpelleres l’any 2003

És l’any 2003 quan comença a desenvolupar-se el sector de Volpelleres i en les fotos aèries de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya es pot observar com totes les terres de conreu que queden a l’oest del bosc comencen a transformar-se de forma radical i apareixen carrers que circumval·len el que actualment es coneix com el Parc urbà de Volpelleres, que inclou el Bosc de Volpelleres i en les zones antigament destinades a conreu, la planificació urbanística del sector inclou diverses hectàrees destinades a equipaments públics necessaris per donar servei al nou sector desenvolupat. En aquesta fotografia ja es pot apreciar el que esdevindrà el carrer d’Alfons d’Aragó, paral·lel a les vies del ferrocarril i també la Via Augusta que creua pel nord del parc.

L’any 2003 comença a implementar-se la urbanització del sector de Volpelleres, apareixen els carrers i les noves parcel·les destinades a construir-hi tota mena de projectes, majoritàriament residencial, però també amb espai per a industrial, i equipaments públics que hauran de respondre al creixement del sector i de la ciutat. Entre ells, l’escola L’Olivera que a la foto de l’any 2006 ja es pot apreciar.

Durant deu anys el desenvolupament de Volpelleres avança (com també ho fan altres barris com el de Can Mates) i el barri es va omplint d’habitatges, comerços i equipaments. El bosc de Volpelleres, consolida el seu creixement i els arbres s’expandeixen per la zona nord clarament durant aquest període, en canvi, la zona sud manté el sol amb el que sembla bàsicament vegetació baixa.

A les fotos aèries dels darrers cinc anys podem comprovar com al bosc es fa realitat un dels equipaments planificats al parc urbà: el nou institut Leonardo da Vinci. Ja el 2017 alguns veïns i veïnes van estar atents a la construcció d’aquest equipament, preocupats pel possible impacte que podria suposar per al bosc adjacent. En aquestes imatges es pot apreciar la parcel·la limítrofa al nord de l’institut on està planificada la construcció de la 12a escola pública de Sant Cugat del Vallès que hauria hagut d’estar construïda l’any 2019 i que finalment haurà de moure la seva ubicació uns metres més al nord a causa d’una normativa de seguretat que no permet la construcció d’equipaments sensibles a prop de les vies de tren de la Renfe i de l’autopista AP7. També es pot apreciar com l’any 2019 es va dur a terme una actuació al parc i al bosc per arranjar els accessos i camins interiors del parc.

En aquesta darrera seqüència d’imatges es pot apreciar com apareixen els mòduls de l’escola La Mirada. Primer el mòdul inicial, ubicat davant de l’escola L’Olivera i any rere any van apareixent nous mòduls.

Animació de les imatges aèries des de 1945 fins a 2022 de l’evolució del bosc de Volpelleres

Publicada el

a

per