Què és L’escola La Mirada

L’escola La Mirada és la 12 escola pública de Sant Cugat del Vallès planificada com una gran escola de tres línies (l’única de tot el municipi). Aquest fet (les tres línies) ha d’ajudar a assumir la demanda de places que fins ara es fa tensant els 11 centres santcugatencs, generant cursos bolet any rere any a diferents escoles de tota la ciutat.

La generalitat ja el 2005 parlava d’aquest equipament posant el 2010 com a data màxima per a realitzar-la.

El setembre de 2016 va començar l’activitat de l’escola La Mirada, amb dos barracons i amb la intenció d’iniciar el curs a la nova escola el curs 2019-2020.

El disseny de l’escola va ser un procés en el que l’estudi d’arquitectura va comptar amb l’assessorament de l’equip directiu per adequar l’espai a la seva finalitat i el projecte educatiu. També es va fonamentar en la integració amb l’entorn i amb criteris de sostenibilitat, aportant beneficis a l’entorn directe i indirecte.

Es tracta d’un punt de partida innovador per a un projecte innovador.

Imatge extreta de la presentació: Nous espais, nous aprenentatges. Organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Educació a la Universitat de Barcelona el 15 de març de 2019.
La Mirada: Un punt de partida innovador. Imatge extreta de la presentació: Nous espais, nous aprenentatges. Organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Educació a la Universitat de Barcelona el 15 de març de 2019.

Una feina elaborada per l’equip directiu i l’estudi d’arquitectura en la que a poc a poc es va poder extreure les prioritats educatives per plasmar-les en el projecte arquitectònic de manera que l’arquitectura es posa al servei de l’educació, posant l’infant i el seu creixement al centre.

El resultat d’aquestes sessions es resumeixen en tres eixos fonamentals:

  • Eix 1: Ordre – Autonomia – Organització flexible – Versatilitat – Espais Acollidors.
  • Eix 2: Relacions socials – Construcció d’identitat Col·lectiva.
  • Eix 3: Relació amb l’entorn – Natura – Consciència ambiental.

D’acord amb aquests tres eixos acaben dissenyant un espai que encaixa aquestes tres prioritats incorporant les aules interiors i aules exteriors, els patis, horts, jardins, espai per a generació d’energia, pista poliesportiva, l’àgora, els accessos des dels carrers. Tot integrat en un entorn ple de natura que envolta l’edifici i penetra a través dels patis.

Resultat del projecte. Imatge extreta de la presentació: Nous espais, nous aprenentatges. Organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Educació a la Universitat de Barcelona el 15 de març de 2019.

El bosc de Volpelleres forma part de l’escola, no s’entén l’escola sense el bosc de Volpelleres, aquest aporta valors essencials en tots els eixos fonamentals, el bosc forma part del regulador climàtic de l’escola. Aquesta visió integradora de la natura, no només és innovadora i pionera en l’edificació d’una escola pública, sinó que obre la porta a una concepció integradora entre l’ésser humà i la natura. Un concepte proper al rewilding i a la (re)naturalització dels espais. En aquest cas començant de zero amb una visió òptima i respecte en la relació del progrés i la natura.
En tractar-se a més d’una escola, aquests valors s’integren ja des de la infància, treballant així per un futur amb una gran consciència climàtica.

El bosc de Volpelleres com a regulador climàtic. Imatge extreta de la presentació: Nous espais, nous aprenentatges. Organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Educació a la Universitat de Barcelona el 15 de març de 2019.

La natura, en aquest cas el bosc de Volpelleres, penetra a l’interior de l’edifici i del projecte educatiu, es contempla la vegetació com a filtre natural de l’aire generant un espai de confort, que al projecte s’anomena l’aula sana. El projecte inclou també aules d’aprenentatge exterior, amb horts i contacte amb la natura, plantes, textures, olors i formes.

La natura forma part de l’escola La Mirada i el bosc de Volpelleres. Imatge extreta de la presentació: Nous espais, nous aprenentatges. Organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Educació a la Universitat de Barcelona el 15 de març de 2019.

La relació amb l’entorn i la consciència ambiental és fonamental en el projecte i es tradueix també en una construcció que redueix enormement l’impacte ambiental, utilitzant materials naturals i sostenibles que són capaços de fixar CO₂ de l’atmosfera ajudant a frenar el canvi climàtic. A més el disseny d’espais amb criteris bioclimàtics i basats en els principis passius ajuda a reduir un 50% el consum energètic respecte un edifici convencional (prop del 80% respecte d’uns barracons).

3.559 m2 de natura/escola, 131m2 de natura/aula i 5m2 de natura/alumne

Reducció de l’impacte ambiental i estalvi energètic de l’escola La Mirada al Bosc de Volpelleres. Imatge extreta de la presentació: Nous espais, nous aprenentatges. Organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Educació a la Universitat de Barcelona el 15 de març de 2019.

Es tracta d’un projecte que pot convertir-se en referent tant per Sant Cugat com per al país i tot i que sovint aquest tipus de projectes desperten reticències en alguns sectors, podem estar d’acord que aquestes reticències frenen el progrés d’una escola pública de qualitat.


Publicada el

a

per

Comentaris

Una resposta a «Què és L’escola La Mirada»

  1. […] no podria ser per a l’actual escola La Mirada, ja que aquesta escola ha estat pionera en el disseny del nou edifici basat en el projecte educatiu i el seu entorn. Per tant, podríem parlar de construir-hi una escola en aquesta ubicació, però ja no seria La […]