Un “rewilding” que fa créixer el bosc fins a les 11 hectàrees.
Quantes hectàrees de bosc perdem amb la construcció de La Mirada?
La construcció de l’escola La Mirada a la parcel·la urbanitzable ubicada a tocar del Bosc de Volpelleres (en el que s’anomena Parc equipat de Volpelleres) és una parcel·la de 0,8 hectàrees. Segons el projecte executiu, en aquesta parcel·la s’hi construirà un equipament que tindrà una ocupació de la parcel·la del 41%, és a dir 3.333 m². Es construiran 0,3 hectàrees en un parc d’unes 10 hectàrees, poc més del 3% de total del parc, on encara queda un 10% urbanitzable en una parcel·la al nord. Un 0% del bosc, ja que no queda afectat cap m² qualificat de zona verda (bosc).
Amb la construcció de l’escola, es projecta requalificar aquestes parcel·les urbanitzables, per convertir-les en parcel·les no urbanitzables. D’aquesta manera el bosc de Volpelleres augmentaria fins a les 11 hectàrees la zona boscosa i eliminant la possibilitat que s’hi construeixi cap equipament més.
Sense la construcció de l’escola i el projecte de renaturalització associat, es mantindrien les dues hectàrees destinades futurs equipaments, és a dir, hi hauria quasi 2 hectàrees (20%) destinades a equipaments al que coneixem com parc del Bosc de Volpelleres.
En una ciutat en creixement, amb un barri com el de Volpelleres en ple desenvolupament, a ningú se li escapa la necessitat i la pressió que trobarà l’ajuntament per ubicar equipaments de tota classe en aquestes parcel·les en un futur no massa llunyà. Si l’escola no es construeix al voltant del Bosc de Volpelleres, aquestes parcel·les podran encabir algun d’aquests equipaments, com per exemple, una deixalleria, un cementiri, un magatzem de la brigada, un casal, un tanatori, unes oficines per l’administració pública… La llista és molt llarga i per a tots els gustos i disgustos. I alguns d’aquests equipaments no porten ni guanyen valor ubicant-los en aquest indret envoltat de natura.
Aquest projecte de renaturalització del medi, permet que amb la construcció de l’escola La Mirada, tot i l’impacte negatiu que suposa la construcció, el bosc creix una hectàrea.
El bosc creix i guanya 1 hectàrea.
A banda, a causa del greuge en l’impacte en l’entorn que suposa el canvi d’ubicació, el projecte de construcció de la Mirada porta associat un procés de renaturalització de l’antiga parcel·la, que s’havia mantingut erma. Aquest procés, conegut també amb el mot anglosaxó de “rewilding” es postula com una iniciativa prioritària i necessària en l’actual situació d’emergència climàtica. Tal com defensen especialistes de diferents branques, fins i tot alguns dels detractors de construir l’escola en un entorn en contacte directe amb la natura, com la filòsofa Marta Tafalla, però també se’n remarca la seva importància en el darrer informe de l’IPCC. L’ajuntament va informar d’aquest projecte al seu butlletí informatiu a l’octubre de l’any passat: el podeu consultar a la pàgina 13 de la publicació SOM Sant Cugat. On també s’explica que el parc comptarà amb una aula de natura de la qual en podran gaudir tots els nens i nenes del municipi (i de fora també és clar). Un projecte que podria semblar una amenaça a les entitats privades que organitzen aules de natura i casals naturalistes com ADENC, que és l’entitat que ha aturat la construcció de l’escola pública La Mirada.
Quants arbres es destruiran?
Ja hem vist que la construcció de l’escola La Mirada està associada a una proposta que farà créixer el bosc fins a les 11 hectàrees i això el blindarà davant de qualsevol altre equipament. Però passem ara a fer una aproximació sobre quants arbres es tallen, se’n trasplanten i es planten de nou per saber quin és el resultat i l’afectació real en massa forestal per al bosc de Volpelleres.
Per fer-ho, em basaré en dos documents. Per una banda, l’informe ambiental de la modificació puntual del planejament vigent a l’àmbit del parc equipat del bosc de Vollpelleres que data del juny de 2020 i, per altra banda, el projecte d’Obres de trasplantament d’arbres al bosc de Volpelleres que data d’octubre de 2021, disponible a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública.
Amb aquests documents podem saber exactament quants arbres seran tallats o trasplantats (de quina espècie i mida) i quants arbres es plantaran de nou. Aquest fet ens ajudarà a tenir una visió realista de l’impacte per al bosc de Volpelleres a curt i llarg termini que suposa construir l’escola La Mirada al parc de Volpelleres.
Segons l’informe ambiental de la modificació puntual del planejament vigent a l’àmbit del parc equipat del bosc de Vollpelleres que data del juny de 2020 (d’acord amb el qual es va modificar lleugerament la ubicació per reduir el nombre d’arbres afectats) es procedirà a plantar de nou 480 arbres en un procés de renaturalització de la parcel·la on s’havia d’ubicar originalment l’escola.
Segons el projecte d’Obres de trasplantament d’arbres que data de l’octubre de 2021:
- Es talaran 40 pins blancs, dels quals 10 són petits o mitjans, 20 més entrarien en la qualificació de grans (entre 60-120 cm de diàmetre) i 10 serien considerats molt grans (120- 260 cm).
- Es trasplantaran 115 arbres. 14 roures, 64 alzines, 2 avellaners, 33 aladerns i 2 llorers.
Per tant, es perden 40 arbres i se’n planten 480, el resultat és que el bosc guanya 440 arbres amb el projecte de construcció de l’escola La Mirada al parc de Volpelleres. El projectes de rewilding va més enllà de la plantació d’arbres i renaturalitza l’entorn també del sòl, però al final el nombre d’arbres finals ens dona una aproximació de quin serà l’impacte real de construir l’escola. El procés de trasplantament d’arbres és delicat i cal fer-lo ben fet per garantir-ne la supervivència. Per aconseguir que el procés de trasplantament es faci adequadament, cal contractar una empresa especialista, amb experiència i eines suficients. L’empresa que s’encarregarà d’aquesta tasca, segons es desprèn del portal de contractació és ARBOL INVESTIGACION Y GESTION SL que comercialment s’anomena Doctor Árbol i podeu trobar més informació de les seves feines al seu web: doctorarbol.com i detalls del procediment que se seguirà per als trasplantaments al projecte d’Obres de trasplantament d’arbres.
El bosc guanya 440 arbres.
Totes aquestes dades són sobre el paper i algunes són més fiables que altres, però el que està clar és que el bosc no es destrueix, més aviat en surt beneficiat i que si entre totes controlem i fiscalitzem el procés perquè aquestes dades es compleixin o fins i tot creixin, som davant d’una situació en la qual tots guanyen: el bosc i l’educació pública de qualitat.
Un nou paradigma de com hauria de ser la relació entre l’ésser humà i l’entorn.
L’escola La Mirada no és possible sense el bosc, en canvi, el bosc no es destrueix amb la construcció de l’Escola.
Comentaris
8 respostes a «El bosc de Volpelleres creix.»
Un altre post escrit per un idiota i per al consum d’idiotes.
És bastant trist que enlloc de fer un debat basat en dades reals, estigueu replicant la propaganda del govern.
Que argumentada aquesta rèplica.
Quina sort tenim amb aquests grans defensors de la natura.
Quan acabis d’insultar, m’agradaria sentir els teus arguments
La teva necessitat d’insultar denota la teva manca d’arguments en contra de l’article així com la teva manca d’intel·lecte.
Pensa que han denunciat fins a 3 vegades la construcció d’una escola pública, tampoc cal afegir res més…
Gràcies per compartir aquest estudi tant ben fet i tant didàctic.
Veig que és un projecte on tothom hi guanya. És urgent que els nens puguin sortir ja dels barracons. Es fà tant incomprensible la posició d’Adenc i Sos bosc que fa pensar que el seu interès no és de caire ecologista.
Tothom hi guanya? Si, el totxo enlloc dels arbres. Estudi súper ben fet i súper didàctic i superxorrada. Mare meva la gent que hi ha pel món.. Fes una ullada a la parcela i veuras els centenars de arbres que es talarien i el ecosistema que es malmetria. Resulta que si es fa l’edifici llavors els espais recalificats si que compten com bosc. Vinga home no digueu tonteries. Al fer el Leonardo es va dir que no es tocaría el bosc i ara dieu que si es fa la escola ja no es tocará res més. Sembleu els mateixos que els polítics que tenim. Mentiders a tope. Això si, article anònim, jajajja se ús veu el plumero a una legua.
L’ecosistema que es malmet i els arbres que es talen està clarament especificat a l’article, de fet, queda clar que és una desgràcia, però no és la destrucció d’un bosc. Si llegeixes l’article http://www.viuelbosc.com/contaminacioadenc descobriràs que l’escola no és totxana.
La proposta que va fer l’ajuntament, va ser que es requalificarien les parcel·les per incorporar-les a la zona verda del Bosc i renaturalitzar la parcel·la on havia de construir-se inicialment l’escola. És cert que aquesta promesa pot quedar en no res amb els possibles canvis al consistori i que inclús si no hi hagués canvis, caldria fer pinya per garantir que es compleixi, de moment, per part dels detractors de la construcció de l’escola no hem trobat massa sintonia per garantir anar totes a una i assegurar-nos que el compliment de les promeses, una llàstima.
L’article el firma la plataforma Viu el bosc.